Cavalloni Ferenc Modellező Sportegyesület

Cavalloni Híradó 2002. április

Előző cikk TartalomjegyzékTartalomjegyzék

Következő cikk

Szarka László:

Modellező weboldalak

Az elmúlt egy-másfél évben rendkívüli módon elterjedt hazánkban az Internet hozzáférési lehetősége. Biztos vagyok abban is, hogy számos modellező szerez magának értékes információkat az világhálóró. A neten nemcsak egyszerű tájékozódást lehet végezni manapság, hanem egyre több az olyan oldal, amely online tervezési tanácsadást nyújt számítási képletek, illetve beadható, kitöltendő űrlapok segítségével. Ez rendkívül hasznos, mert egyrészt nagyban gyorsul az otthonépítők munkája, másrészt szakértőktől nyerhet visszacsatolást az addig elvégzett munkáiról, illetve hogy az elgondolásai valóban olyan irányba és olyan módon terelik a leendő gép várható, elméletileg számolt teljesítményét és gyakorlati tulajdonságait, ahogyan azt elvárja.

Az alábbiakban közzéteszek néhány olyan oldalcímet, amelyek valamilyen oknál fogva kitűnnek az átlagból. A további számokban az általam legjobbnak tartott lapok címét szeretném rendszeresen közreadni. Szívesen veszek minden észrevételt, illetve segítséget: Email: Szarka László 70/274 5541, prudentbear@mailbox.hu

Tehát lássuk az oldalakat:

www.aerodesign.de

Szerintem a legjobb német magánoldal! Magánoldal létére benne van a német modell top25-ben is, ami nagy szó. Az üzemeltető, Hartmut Siegmann rendkívülinek mondható ismeretgazdagsággal rendelkezik az egyes (vitorlázó-) gépek tervezéséről, építési trükkjeiről, és vezetési, beállítási tapasztalatairól. Értékes anyagot találunk a különböző műanyag technológiák alkalmazására, számos trükköt mutat be. Segít a statikai méretezésben is – de nem ezért lopta be magát a szívembe, hanem azért mert itt elérhető a csupaszárnyak komplett tervezésének teljes, áttekintő anyaga. Elolvasása után bárki képes akár bonyolult, jól repülő nyilazott gépet is építeni, saját terv alapján. Az web rendkívül sok kész tervrajz is van.

Az oldalon van talán a leghasznosabb linkgyűjtemény, ahonnan direkt elágazás van számos híres tervező (Sielemann, Hepperle, stb.) oldalaira és adatbázisokra.

Hátránya az oldalnak hogy csak németül van.

www.der-schweighofer.at

A cím magáért beszél, szerintem mindenki tudja, hogy Ausztria legnagyobb választékkal rendelkező modellboltjának oldaláról van szó. Letölthető és online katalógussal, kérdés-felelek rendszerrel.

home.t-online.de/home/peter-und-simone-klett/hlw.htm

Vezérsík-tervező oldal, amellyel optimalizálni lehet a vízszintes vezérsík méretét.

www.rc-sailplane.com

Ez egy rétegoldal, elsősorban rádiós vitorlázó pilótáknak. Ami érdekessé teszi, hogy a legújabb, legfrissebb F3J és F3B modelleket tesztelik élvonalbeli versenyző pilóták, és a vezetési érzés közzététele mellett konkrét beállítási adatok vannak a készen kapható modellekre, mint pl. Ellipse sorozat, Estrella, X-21, Nyx. Az oldal a közeljövőben bővül a HLG modellek értékelésével is.

www.emc-vega.de

A névben szereplő híres damilgyártó elérhetősége, ahol egy mátrix táblázat is segít a gép/szélviszonyok/csőrlő alapján a damiltípus kiválasztásához.

www.Bretamodel.cz

A csehországi cégnél gyártanak számos verseny vitorlázó gépet.

www.fmt-fischer.de/

A híres V-Ultra sorozat gyártójának oldala

www.Euromodell.de

Az Ellipse sorozat gyártójnak oldala.

www.Lomczovak.cz

A fiatalos hangvételű, angolul is elérhető, magánüzemeltetésű oldal három témát: az F3F-et (lejtővitorlázás) F3J-t és F3B mozgalmat igyekszik regionális szinten – Szlovákiát is beleértve – összefogni. Számos versenybeszámoló, üzemeltetési tanácsok, és gyönyörű képek vannak fent.

* * * *

A fentiekkel szemben úgy látom, hogy itthon kevés az informatív, kimondottan az építésre koncentráló magyar oldal. Ezért távlatilag – még idén – szeretnék létrehozni néhány kollégával egy saját üzemeltetésű oldalt, amely ezt a hiányt lenne hivatott kitölteni. Ehhez keresek vállalkozó szellemű társakat. Előnyös lenne, ha értene a weboldal-programozáshoz.

Szarka László

 

Előző cikkTartalomjegyzékCavalloni Honlap

1165 Budapest Veres Péter u. 157.   Tel/fax: +36 1 211-4071
1625 Budapest, Pf. 16   info@cavalloni.hu

Következő cikk