Cavalloni Ferenc Modellező Sportegyesület

Cavalloni Híradó 2002. április

Előző cikk TartalomjegyzékTartalomjegyzék

Következő cikk

Szarka László:

Rádióirányítású vitorlázó modellek súlypont beállítása

 

Lehetne erre azt mondani, hogy mindenki másképpen csinálja…de mégsem!

Az egyes szárnyprofilok közepes súlypont helyzete többnyire megszerezhető a szárnyprofil ismertetésével együtt - egy átlagos elrendezésű, téglalap alaprajzú szárnyra vonatkozólag százalékban. Néhány esetben azonban ez nincs így. Ilyenkor jön az óvatos saccolás, a korábbi tapasztalatok, a kollégák hasonló beállításainak nemlineáris-nem-számszerű agyi szintézise…. amely nyomán, hmm, valljuk be, jó néhányszor úgy repül az új modell az első siklatásoknál, hogy az ember szinte a vizet facsarja a botból.

Ennek elkerülésére szokták többnyire megcélozni az átlagosnak mondható 30%-os súlyponthelyzetet. Vannak akik ezt még előrébb, 26% körülire teszik. Nos, ez egy hátrafelé trapéz elrendezésű szárnynál (amelynél a súlypont a téglalaphoz képest hátrébb van) ez az állapot egy biztonságos, hosszantilag stabil, ámde eléggé pocsék teljesítményt szokott hozni. Jellemzői: a kormányokra álmosan reagál (“nézzétek milyen nyugodt a gép”) a csűrőmozgatásnál is feltűnő a nagyobb fokú tehetetlenség. Gyorsítás esetén (amennyiben az állásszög rendben van, és balanszmagassági rendelkezik az egzakt állásszögről) akkor bizonyos, hogy már 80-100 km/h környékén is erősen feljön magától, és ha hagyjuk, akkor akár bukfencezik is. Tehát nem akar szaladni, nem siklik túl jól, de biztonságos, sőt – sokak szerint – barátságos is. Ezért hobbimodellezőknél ez sokszor így is marad, főleg akkor, ha nem síkvidéki pilóták, hanem a lejtő mentén, például itt a HHH-n repülnek ahol van emelés bőven.

Én ezzel a szemlélettel vitába szállnék, mert szerintem a lehető legjobb súlyponthelyzetet kell egy modellen ’kirepülni’. Léteznek erre hivatalos eljárások, amelyek – érzésem szerint – nem igazán terjedtek el a köztudatban. A Quabeck-módszer (a HQ-szárnyprofilok tervezője) szerint a súlypontot ebből a kényelmes állapotból egészen addig kell hátrafelé mozdítani, amíg egy egy egészen lapos, nagyívű, automatikus felvétel nem történik. Ehhez képest a módszert továbbfejlesztettem – gondolom, nemcsak én, hanem számos F3 versenyző is - tehát a súlypontot egészen óvatosan addig kell hátravinni, amíg az alábbiak nem történnek:

1.

A gépet sikló botkormány előrenyomására egy cca. 20 fokos zuhanópályára visszük. A siklópálya megtartásához nem kell folyamatosan nyomva tartani a magassági kormányt, a gép magától a pályán marad, sőt gyorsít. Jellemzője a dolognak, hogy egy ilyen helyzetben a siklópályára vitelhez elegendő egy puszta impulzusszerű botmegnyomás. Utána már csak nézni kell, mi történik.

2.

A súlypontot egészen addig visszük hátra óvatos lépésekben, amíg egy ilyen gyorsításnál azt tapasztaljuk, hogy egy bizonyos sebesség elérése (lamináris profiloknál, F3J, F3B olyan 100-120km/h) felett a gép egy lágy parabola mentén elkezdi leadni az orrát, és ebből fel kell venni, mert különben magától továbbgyorsul. FIGYELEM: amint elkezdi leadni az orrát, felvenni, mert egy nagyobb sebesség felett a magassági hatása furcsa módon nagyon lecsökken!! Ez az a hátsó súlyponthelyzet, ami még éppen repülhető, de nem tanácsolt. Jellemzője a rendkívüli mozgékonyság mindhárom tengely körül, a nagyon jó gyorsíthatóság kis magasságvesztéssel. Ezzel szemben áll a állásszög- és megfúvás- érzékenység, és sok esetben a dugóhúzó- vagy legalábbis lepördülési hajlam is.
 
3. Ezért a hátsó súlyponthelyzethez képes egy picikét előrébb visszük a súlypontot. Ehhez elegendő szokott lenni 10-20 gramm ólom egy 3m körüli modellnél. Ezáltal a fent vázolt előnyök megmaradnak, de a goromba vonások csak sokkal kiélezettebb helyzetben, provokáció esetén jelentkeznek.
4. Tehát a géphez megtaláltuk a legjobb siklószámot, és a legkisebb merülősebességet egyaránt megmutató polárist, amely így a egy megfelelő vezethetőséggel társul. A magassági kormány nagyobb érzékenysége ilyenkor sokak számára okoz meglepést, vagy átmeneti nehézséget, ezt viszont meg lehet szokni. A gép sokkal virgoncabb, jobban megy, minden jobban csinál.
5. A 4. pontban mutatott állapot esetén szeles időben, a sok megfúvás-változás sok állásszög- változást – többnyire lelassulást – okoz, így sok magassági kormány használatot igényel. Ezért szeles időben megfontolandó, hogy időtartam repüléskor, például az F3J-ben a fentiekhez képest még egy picit előrébb kell hozni a súlypontot. Tényleg csak egy kicsit, néhány gramm ólom már elég is. Hangsúlyozom azonban, hogy fent mutatott beállítás hozza a legjobb teljesítményeket, és 4. pontban mutatott vezetési szituációt meg lehet szokni, és erősen javasolható olyan helyzetekben amikor:
  • szeles időben sokat kell (természetesen gyorsítva) utazni, relatíve kevesebb a kőrözéssel töltött idő.

  • szélcsendben akarjuk a gép minimális merülősebességével megnyerni az időtartam versenyt

  • a legnagyobb siklószámot akarjuk távrepülésben kiaknázni (F3B, B, azaz távolsági feladat)

  • a legjobb speed-időt akarjuk a pályán futni (F3B, C feladat)

  • a legjobb termik-érzékenységet akarjuk kihozni a gépből.

  A fent leírt, nagysebességnél létrejövő lefelé bólintás azt mutatja, hogy a súlypont a szárny semleges vonalában (KAH, közepes aerodinamikai húr) van. Ezt a pontot a szárnytőben javasolt feljegyezni. Ehhez képest megjelölhető az a pont, amely a stabil repülési képet mutatja. Ez így adódik: (semlegespont - stabilpont) / a vonatkozó szárnymélységgel*100

  Például: belépőtől számítva (135mm-110mmm)/245mm*100=10,2 % a statikus önstabilitása a gépnek. 10% felett azt mondhatjuk, hogy a gép teljesen önstabil. A versenymodellek sokszor ez alá is kerülhetnek, de akkor számolni kell a nagysebességű lebólintással. Az általam vizsgált saját modellek 7,7-12% között vannak.

  Remélem, ez a beállítási módszer sok örömet okoz mindenkinek, és segít a minél jobb versenyeredmények elérésében is!

 

Előző cikkTartalomjegyzékCavalloni Honlap

1165 Budapest Veres Péter u. 157.   Tel/fax: +36 1 211-4071
1625 Budapest, Pf. 16   info@cavalloni.hu

Következő cikk